Per Anders Fogelströms fredsarbete

Per Anders Fogelström (foto: Bernt Lindgren)

En utställning av Arne Stråby och Bernt Lindgren


Per Anders Fogelström föddes 1917 och levde till 1998.
PAF är en av våra folkkära författare. Vi är många som följt Henning när han kommer till Stockholm i Mina drömmars stad, den första delen i Stadserien som berättar om Stockholm och Henning och Lotten och deras barn och släkt från 1860-talet och hundra år framåt. Sista delen Stad i världen kom ut 1968.

Per Anders Fogelström är för de flesta känd som författare och stockholmsskildrare. Men han deltog också livligt i samhällsdebatten. 1958 utkom boken ’Istället för atombomb’ som han skrev tillsammans med reservofficeren Roland Morell. Per Anders själv var vapenvägrare. Senare samma år var han med och bildade AMSA, Aktionsgruppen mot svensk atombomb. Tillsammans med journalisten Barbro Alving formulerade han gruppens två programpunkter:

1. Vi motsätter oss under alla förhållanden att kärnvapen införlivas med svenskt försvar

2. Vi vill fortsatt debatt angående möjligheterna, att använda de resurser, som nu går till militära ändamål, för uppbyggande syften.

1959 engagerades Fogelström för Tidningen Freden som gavs ut av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. 1963 valdes PAF till ordförande för föreningen, en post han stannade på i hela fjorton år till 1977.

Foto: Arne Stråby

Vi som gjorde den här utställningen när hundraårsminnet av Per Anders Fogelströms födelse firades 2017, träffade honom i fredsrörelsen och ville den bidra till att hedra hans minne och arbete för freden. Den visades då på flera bibliotek i Stockholm.

Nu har fem år gått sen hundraårsjubileet. Vi lever idag i en tid när det talas mer om upprustning än nedrustning, när det talas om möjligheten att använda taktiska kärnvapen och när överbefälhavaren och regeringen öppnar för stationering av kärnvapen i Sverige. Jag vill passa på att visa PAFs betydelse som fredsaktivist och att det han kämpade för är värt att värna även idag. Norden bör vara en kärnvapenfri zon.

Vernissage Lördag 21 januari 12.00 – 17.00
Utställningstid 21/1 – 9/2 2023
Öppettider 12.00 – 17.00 alla dagar utom måndag


Porträttet på Per Anders Fogelström vid sin skrivmaskin tog jag i hans skrivarverkstad på Fjällgatan i Stockholm när han fyllde femtio år 1967. Du kan ge GALLERI FOTOGRAFI stöd genom att köpa en utskrift på fotopapper.
Pris

A4 150 kronor
A3 250 kronor

/ Bernt Lindgren

2 svar till “Per Anders Fogelströms fredsarbete”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *