Ett år med Galleri Fotografi

I september förra året öppnade den första utställningen, ’Fotografier från Afghanistan’ av Eva Wernlid och gav galleriet en kanonstart. Mitt i sommaren hade jag fått hyra en lokal på Hornsgats-puckeln. Livet var redan fullt med göromål, men jag kunde inte säga nej. Ett sånt tillfälle får man bara en gång. Den oplanerade spontanistiska starten har inte varit problemfri, tvärtom. Mina erfarenheter som järnvägsarbetare och busschaufför var kanske inte de bästa för att starta galleri, med noll kännedom om de fotografiska kretsarnas liv. Lägg därtill översvämning när renovering pågick, att galleri-skylten försvann, att jag kollapsade i galleriet och fraktades med ambulans till akuten och att pandemin lade krokben under vintern, man kan bli trött för mindre. Intresset från både utställare och besökare är jättestort, men ekonomin är inte helt i balans. Galleriet behöver inte gå med vinst, i varje fall ingen stor, men måste gå runt, att täcka förluster själv funkar bara en tid.

Hursomhelst skulle jag grämt ihjäl mig om jag inte tagit chansen.

Nu gäller att lära av ett års erfarenhet och hitta en stabilare grund att stå på. Ekonomiskt och organisatoriskt.

Jag har pratat med mer människor under det här året än på de senaste tio. Från när och fjärran, med gamla vänner och nya, med grannar och arbetskamrater. Med fotografer och fotoälskare. Med människor från Tyskland, Mexico, Ukraina och Tanzania. Det är som om galleriet fyllt ett tomrum, en scen där amatörer och professionella fotografer kan samsas, där ambitionerna kan vara höga men pretentionerna låga. Där ingenting är perfekt men där livet pulserar (och inte på gränsen till sterilt som det tyvärr ibland kan vara på gallerier). Galleri Fotografi vill nå många, inte bara de som brukar gå på galleri.

Tolv utställningar har genomförts: efter Eva Wernlid (Fotografier från Afghanistan) kom Anders Onerup (En stund på jorden), sen följde Marcus Gustafsson (Down here together), Johannes Frandsén (Orange Street), Micke Berg (Gamla och nya fotografier från Grekland), Tommy Söderlund (Under ytan – i brytningstid), Horst Tuuloskorpi (Lek), Lena Haglund (Kamtjatka – i brunbjörnens paradis), Bengt Jonsson (36 ögonblick), Catharina Falkengård (Kvinnoliv), Daniel Fredholm (Chongqing), Jane Morén (Sommarsystrarna på Wisborgs minne) och nu senast Bengt Hanson (Från min sida sett – gatufoto från Stockholms gator och torg). Däremellan, när luckor uppstått, har jag själv visat lite bilder helt oannnonserat. Ofta nyprintade hängda i klämmor. Galleriet har funkat lite som arbetsplats med arbetsbord i mitten och varit ganska rörigt då. Ändå räcker det med att ställa upp dörren så kommer folk in och vill se och diskutera. Att det är rörigt bekommer inte. En del tycker till och med det skapar en otvungen stämning. Det gör mig glad.

Framöver kommer AnnLoise Messing och Lamia Saab Amundsen (Konsthantverk – Sthlm Craft week), Kerstin Ekström (Överlevarna), Johan Aredal (ingen rubrik ännu), Karin Hedbrant och Ulf Björe (Kuba), Eva Edström och Richard Skoglund (saknar rubrik nu), och i december Klas Rickman (Dans). Nästa år, om allt går i lås, bland annat en fotograf från Zanzibar och fotografier av rockmusiker.

Jag har fått kritik för att vara oseriös men också uppskattning för att ha skapat ett rum där många kan känna sig hemma, både som utställare och besökare. Det lilla intima formatet inbjuder till samtal om fotografierna och livet.

Nu måste jag bara få ordning på ekonomin, grunden för allt. Hyran för sista kvartalet 2022 gick upp och kommer att öka ännu mer från årsskiftet. Elräkningarna har tredubblats. Det kommer bli nödvändigt att höja priserna för utställningar från årsskiftet. Utrymme finns eftersom Galleri Fotografi har bland de absolut lägsta avgifterna. Särskilt med tanke på det fina läget och den trevliga lokalen med högt i tak och bra belysning (just den har fått mycket beröm). Avgift blir efter nyår preliminärt 6000 kronor plus moms för en vecka, 11000 för två. Förhoppningsvis ska det också gå att hitta kompletterande inkomstkällor framöver.

Många har frågat om det går att lämna bidrag. FOTOGRAFISKA tar ju runt 200 i inträde, KONTRAST har frivilligt inträde, Galleri Fotografi är helt gratis att besöka. Jag har tidigare tackat nej till gåvor i okunskap om hur det ska bokföras. Nu vet jag: som en intäkt att beskatta men utan moms (däremot redvisar galleriet på hyresavgift och egen försäljning alltid moms). Utställare sköter helt sin egen försäljning, galleriet tar ingen provision på den.

Galleri Fotografi kommer därför att ta emot stöd nu. Helst via Swish för att förenkla bokföringen. Jag har gjort en ›› QR-kod för att swisha bidrag som finns på webbsajten (gallerifotografi.se) under rubriken ”Stöd GF” och även som anslag på väggen i galleriet. Varje liten slant är välkommen om du känner att du har glädje av galleriet.

Galleriet behöver också en bättre organisering både för att fördela arbete och göra det roligare och för att stabilisera ekonomin. Hur det ska gå till vet jag inte just nu men diskuterar med många. Det handlar också om att göra galleriets liv på sikt oberoende av mig. Två alternativ som ventileras är delat ägarskap eller någon form av kooperativ.

Tack för all uppmuntran under det här första året! Det har förändrat mitt liv, tagit på krafterna men framförallt förgyllt det. Så många underbara möten. Välkomna att göra utställningar och se fotografier — från när och fjärran, om liv och arbete!

Ofta tänker jag på far och mor när jag kommer knallande uppför Hornsgats-puckeln. De skulle glatt sig så mycket åt galleriet om de varit i livet, sömmerskan och rörmokaren som med åren blev konstnärer, verksamma ända upp till nittio år och lite till. Och pappa skulle varit stolt få se sitt fantastiska fotografi av pojken som beundrar ångloket på Falu central som står klart för avgång mot Rättvik och Mora, som nog drömmer om resor ut i vida världen. En fin komposition och berättelse. Att det är jag som är den lille pojken på bilden ger mig både energi och tröst när det känns motigt. Och varmt tack till alla som hjälpt till på olika sätt att ställa galleriet i ordning!

Till slut: Tack alla som besöker och ställer ut på Galleri Fotografi — ni ger det liv!

/ Bernt Lindgren

 

 

Ett svar till “Ett år med Galleri Fotografi”

  1. Besökte den mycket intressanta utställningen Överlevarna i helgen.
    Nya kunskaper förmedlade av fotograf Kerstin Ekström. TACK !

Kommentarer är stängda.