Överlevarna

Överlevarna från spanska inbördeskriget

En fotoutställning av Kerstin Ekström
12 – 30 oktober

 

Stig Berggren. Foto: Kerstin Ekström

Kerstin Ekström skriver själv om bakgrunden till utställningen:

”I augusti 1975 kom jag till Madrid efter utbildning vid Operan i Marseille och Konservatoriet i Aix-en-Provence. Under 1975-1985 arbetade jag som dansare, dagarna var fyllda av repetitioner och föreställningar.

Under tiden pågick ”La Transición”, demokratiseringsprocessen som inleddes när diktatorn Franco avled i november 1975. I juni 1977 hölls allmänna val och i oktober kom lagen ”Ley de Amnistía”, som innebar att de brott mot mänskliga rättigheter som begåtts under diktaturen skulle förbli ostraffade. Spanien gör inte upp med sin historia, offren i massgravarna förblir anonyma.

År 1982 vinner PSOE, Spaniens socialdemokratiska parti valet. I huvudstaden pågår en kulturell rörelse, ”La Movida madrileña”: film, musik, fotografi och litteratur genomsyrar det dagliga livet. Mina vänner var konstnärer och eftersom jag inte kunde hantera en pensel köpte jag en kamera, jag ville dokumentera vardagen i mitt kvarter.

Under åren 1985-1988 studerade jag dokumentärfotografi vid Nordens Fotoskola i Stockholm samtidigt som jag arbetade ideellt för en spanskspråkig radiostation i Rinkeby. 1:a maj närmade sig, ämnet var solidaritet. Varje år samlas människor vid La Mano monumentet för att hylla de svenska spanienfrivilliga som deltog i kriget för att försvara republikens folkvalda regering.

Under mer än tjugo år sökte jag upp personer som överlevt inbördeskriget och militärdiktaturen. I decennier hade deras vittnesmål förtigits, man skulle glömma och gå vidare. Poeten Marcos Ana, fängslad i tjugotre år menar att innan ett land kan vända blad måste medborgarna ges kunskap om historien.

Min önskan är att ge röst åt de förföljda, synliggöra deras engagemang för ett fritt demokratiskt samhälle. Mitt arbete resulterade i ”Överlevarna” utgiven på Carlsson bokförlag.”

12 – 30 oktober 2022
Vernissage 12 oktober 18.00
Öppettider
Tisdag – söndag 13.00-19.00
Hornsgatan 42 i Stockholm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *