Galleri Fotografi och framtiden

S t ö d k a m p a n j

Behövs små fotogallerier?
Och i så fall varför?
Hur ska Galleri Fotografi leva vidare?

Varmt tack till alla som ställt ut och besökt galleriet under förra året. Och God Fortsättning på det nya!

Att jag är en usel affärsmän har jag vetat hela livet, men även om man inte driver fotogalleri för att tjäna pengar så måste det gå runt, helst ge lite överskott för oväntade utgifter.

Så varför envisas med ett fotogalleri?

Därför att fotografi och allt bildmakeri handlar om livet och samhället. Folk i bild, människor och natur, det universella språket vi alltid förstår till skillnad från de talade orden världen över, eller det skrivna där vi ofta inte ens hajar tecknen, typ: иукте eller بهرنت eller ⴱⴻⵔⵏⵜ (= Bernt). Vi tolkar bilder olika, men vi behöver inte känna oss som bild-analfabeter.

Galleri Fotografi har rönt stor uppskattning och fyller en funktion. Det vänder sig till en bred krets av både betraktare och fotografer, amatörer och yrkesverksamma. Det är dess väsentliga roll; att ge det universella bildspråket en liten men allmännyttig scen.

Flicka i EcuadorEfter trettio utställningar ser jag att behovet till och med är större än jag hade väntat mig.

Det gäller alldeles särskilt som flera gallerier lagt ner, nu senast Galleri Kontrast. Fotografiska på Stadsgården satsar mest på internationella kändisar och restaurangverksamhet. Det nya Picture this Gallery vänder sig till den rikaste kretsen, här kan ett fotografi kosta svindlande 150 000 kronor. Rena fantasipriser för ett litet galleri som GF där priserna varierat mellan 100 kronor och 10000, de allra flesta under 3000 kronor.

Gamla Slussen och Katarinahissen

Mitt Galleri Fotografi gick back rejält förra året. Inriktningen på dokumentär fotografi gör den mer svårsåld än konstfotografi. Det samhälleliga ekonomiska läget med inflation gör att färre har råd. Överlevnad blir beroende av att hitta framkomliga vägar att driva verksamheten.

På Galleri Fotografi är inträdet alltid gratis och verksamheten har huvudsakligen vilat på fasta avgifter från utställare. Att höja avgiften kan bli nödvändigt men är ingen bra lösning. Inte många klarar avgifter som verkligen skulle göra skillnad.

SkoputsareVill du ge ditt stöd till galleriet men få något i utbyte så kan du framöver köpa fotografier till en billig penning. Eller ge en stödgåva. Och alltid gå gratis på utställningar.

Jag kommer att sälja mina egna fotografier som finns på galleriet eller på mitt bildarkiv https://photo.graphy.se för 350 kronor inkl moms för A3 på Epsons eller Scandinavians papper (matt eller halvblankt, signerad eller osignerad). Erbjudandet gäller året ut, sedan får utvärdering göras hur stort intresset är och om det stärkt GF. Har du fotografier du själv vill sälja på provisionsbasis 50/50 så hör av dig!

Under utställningar gäller dock priser angivna av respektive fotograf på utställda bilder.

Du är alltid välkommen in även när ingen utställning pågår för att bara språka lite eller köpa ett fotografi.

FredhällPå längre sikt måste GF få fler delägare. Jag mäktar inte driva det ensam i längden av hälsoskäl. Är du intresserad att ta ägaransvar och arbeta med galleriet så hör av dig!

Jag är ingen typisk gallerist, bara en avdankad järnvägsarbetare och chaffis som tycker om fotografi. Det har varit slitsamt med många problem kring lokalen, ekonomin och hälsan, men det har givit mig och många andra oerhört mycket. Två och ett halvt år med de mest skiftande utställningar och många samtal om fotografi och livet. Galleri Fotografi är värd en framtid med många fler.

Den närmaste tiden kommer bland annat det här visas:

I slutet av februari en minnesutställning med fotografier av grafikern Hasse Lindroth (1938-2022).

I april nytagna analoga fotografier från Kina av Daniel Fredholm.

I maj författarporträtt av Lütfi Özkök (1923-2017).

På idéstadiet finns bland annat gamla bilder från Kina och Afrika av författaren och världsresenären Sture Källberg (96); foto från skärgården av Lena Haglund; fotografier från Pärlskogen i Lappland; och järnvägsbilder tagna av mig under min rallartid.

Galleri Fotografi
Bernt Lindgren

Flicka med paraply

Det går att swisha stöd till galleriet. Scanna QR-koden och ange en valfri summa
eller swisha till 123 661 5942 och skriv då ”stödgåva till Galleri Fotografi” som meddelande.

Betalningsmottagare är GRAPHY Bernt Lindgren som driver Galleri Fotografi.
Lämnade bidrag bokförs för Galleri Fotografi för att betala galleriets kostnader, hyra, el, försäkringar med mera.

Trinidad
Children in the village Blanchisseusse i Trinidad.

11 svar till “Galleri Fotografi och framtiden”

 1. Det är klart att Galleri Fotografi BEHÖVS! Det måste till någon form av crowd-funding, men även månadsgivare så att du vet att det kommer in pengar! Du måste också täcka dina kostnader och lite till…

 2. Bernt jag tycker du har en jätteviktig roll i fotosverige. Mig veterligt är det väl bara du, Fotografiska och Abecita i Borlänge som bra ställer ut foto??

  Det var ett nöje och fantastiskt lärorikt att ställa ut i December och möta dig och alla besökarna.

  Säg till om jag kan vara till någon hjälp från Österlen.

  1. Tack Håkan, så roligt höra att du trivdes i galleriet under din utställning före jul! Det finns några fler fotogallerier men ändå för få med tanke på hur stort intresset är och den stora betydelse fotografi har i vår tid. Vi hörs säkert framöver! Ha det gott på Österlen!

 3. Hej,
  Bra sammanfattat. Jag tror att du borde skapa en grundfond som kan fungera som buffert. Crowdfunding som det kallas nuförtiden, tjänst och gentjänst. Det ska inte gå till den omedelbara driften och kan vara typ 1000 kronor ger en printad bild. Lägre summa alltid gratis kaffe. Högre summa ja vad vet jag.

  Bilda en stödförening med årsavgift, typ 250 kr. Där man får info, möte med fotografer etc. Man kan också hjälpa till med öppethållandet.

  Delägare som betalar en insats typ 25-50 lax.

  1. Hej Anders! Många bra förslag från dig, har nog tänkt i liknande banor. Men nu slår det mig att det skulle kunna bli en kombo av alla tre. Vi får se. Ska försöka få till förändringar inför nästa år. Nu fram till sommaren lägga alla krafter på att bara hålla GF flytande och genomföra det som är planerat. Vill fortfarande ta en tågtur och träffa dig och Håkan och ta med mig de två böcker du har liggande på GF. Hör av mig när det kan bli.

 4. Fantastiskt skrivet Bernt, man blir både glad och ledsen, glad för att ditt galleri finns, ledsen att förstå hur kämpigt det är.
  Vi ses snart hälsar Thomas Lange

 5. Du är verkligen fotografins kämpe Bernt!! Är otroligt tacksam för att ha få ställt ut hos dig och allt som det gav. Och jag Levante ensam!! Instämmer också i det många skrivit. Crowdfunding är bra och kanske också skapa någon typ av stödförening. I en förening kan både medlemskapsavgifter och en styrelse hjälpa till att inte bara få det att gå runt utan också hitta stöd så att det finns en reserv till oförutsedda utgifter. Du gör en fantastisk kulturgärning och vi är många som vill se GF fortsätta blomma!!! Har lite idéer. Låt oss höras på en fika när jag är åter från min resa.

 6. Det var verkligen trevligt att träffa dig i förra veckan.
  Flera har kommit med bra förslag här och hoppas du tar dig tid att planera inför fortsättningen.
  Hoppas också att du orkar – du och galleriet behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *