Cuba Doble

CUBA DOBLE

Två resenärer med kamera berättar i bild om Kuba

Den ena konstnär, den andra bussförare.

Karin Hedbrant är målare och bildpedagog.

Ulf Björe är bussförare med intresse för fotografi sedan han som liten pojk fick en enkel kamera av sin far.

När Karin landade på Kuba 2019 blev hon ”omedelbart fullständigt nockad av alla 1800-talsbyggnader som en gång uppfördes av sockerkapitalet”. ”Jag vandrade tidiga morgnar med min Huaweimobil och fann ständigt motiv när morgonsolen målade husen. Och därpå hur gatorna fylldes av oklanderligt klädda och välkammade barn på väg till skolan hand i hand med en förälder” skriver Karin i sin presentation.

Foto © Ulf Björe

Ulf for till Kuba två gånger, den första resan på initiativ av en arbetskamrat med rötter på Kuba som organiserade ett helt gäng från deras arbetsplats. Nyfikenhet var väckt och han återvände en andra gång för att få mer tid att upptäcka och fotografera. ”I mina bildmotiv söker jag det som fångar min blick, och då inte gärna ’det svåra’ utan vill ha med lite livsglädje, och även humor om jag hittar det” skriver Ulf.

Foto @ Karin Hedbrant

Karin och Ulf vill förmedla sina intryck utan ambition att som turister under kortare vistelser göra en djupdykning i det kubanska folkets levnadsvillkor. Men de konstaterar att läget inte är bra. Den sextio år långa blockaden USA utsatt landet för har inneburit ständiga svårigheter (som FN nyligen med 193 röster mot 2 röstade för att den ska upphöra). Och corona-pandemin satte stopp för turismen som har varit en viktig inkomst.

Utställningen kommer säkert att väcka funderingar om kubansk politik förr och nu även om det inte är utställarnas främsta syfte. Men samtal är alltid välkomna.

Tid: 12 – 20 november
Öppet: tisdag – söndag 12-17, fredag 12-19
VERNISSAGE: lördag 12 november 12.00

VÄLKOMNA!

›› Här finns affischen att ladda ner som pdf
›› Karin Hedbrants presentation som pdf
›› Ulf Björes presentation som pdf