Vi drömmer ofta om er

En foto- och prosautställning av Vanni Jung Ståhle och Marit Sahlström
13 18 maj

1998 tog våra mor/farföräldrar livet av sig tillsammans. På ytterdörren stod en lapp om att endast polisen äga tillträde, i vardagsrummet låg de nära varandra på en liten madrass och skivan de lyssnat på snurrade fortfarande i cd-spelaren, Air med Basch. Avskedsbreven låg på köksbordet och bredvid en hög med låneböcker som behövde lämnas tillbaka. De hade tre barn och nio barnbarn, vänner, släkt, kollegor som alla påverkades av det som hände.
I utställningen undersöker vi hur vi som blev kvar påverkades och vad det är vi ärver från generation till generation. Och vilka de egentligen var, som tog det ovanliga beslutet.

Marit skriver fram fragmentariska bilder och minnen med röster från från de som var med. Vanni använder sig av sammansmälta negativ från då och hennes egna nytagna foton som tillsammans bildar en ny historia.

Vanni Jung Ståhle är en konstnär från Småland som jobbar med fotografi, hon avslutade sin bildjournalistiska utbildning på Nordens fotoskola hösten 2020. I sina bilder pendlar hon mellan det dokumentära berättandet och ett mer suggestiv känslotillstånd. Hon har tidigare blivit omtalad för sitt projekt om ungdomskulturen i den by hon kommer ifrån. Bilderna hon tagit i Blomstermåla blev både prisbelönt av Årets Bild, fick medialt utrymme och ställdes ut på olika gallerier och museum.

Marit Sahlström är författare, 2015 kom hennes hyllade debutroman ”Och runt mig faller världen” och 2019 kom hennes andra roman ”Skred”. Hon har också skrivit novellen “Oceansisters” som sedan blev en utställning tillsammans med textilkonstnären Ylva Sahlström.

Utställningen genomförs med stöd av Helge Axson Johnssons stiftelse.

Vernissage 13 maj 13.00 – 18.00
Tid 13-18 maj 2023
Övriga dagar öppet 12.00 – 17.00 (även måndag)

›› Affisch/inbjudan att ladda ner som pdf