Lütfi Özkök 4-19 maj

Sista veckan, finissage söndag 19 maj

Fotografen och poeten Lütfi Özkök
bodde och arbetade större delen av sitt liv i Stockholm, men var även internationellt verksam.

Lütfi Özkök
Lütfi Özkök

Han är känd för sina porträtt av framstående författare, svenska och utländska. Lütfi Özkök hade många utställningar i Sverige, men också utomlands, bland annat i Paris, Mexico City, Moskva, Istanbul, Genève, Berlin, Milano, Rotterdam och Oklahoma. Han var också poet och publicerade tre diktsamlingar på svenska.

Lütfi föddes i Istanbul och 1949 träffade han sitt livs stora kärlek Anne-Marie Juhlin i Paris. De gifte sig och han flyttade med henne till Sverige 1950. Under de första åren arbetade han som modellbyggare på bland annat HSB.

Harriet Andersson
Harriet Andersson. foto © Lütfi Özkök

Men Lütfi brann för litteratur, främst poesi, och kom att umgås i litterära kretsar med unga poeter som Tomas Tranströmer, Lasse Söderberg, Sun Axelsson och Sonja Åkesson. På fritiden han svenska dikter till turkiska och vice versa tillsammans med hustrun Anne-Marie och Lasse Söderberg.

De turkiska tidskriftsredaktörerna ville ha bilder på de svenska poeter som översatts till turkiska, men eftersom Lütfi inte hade råd att anlita fotografer började han ta egna bilder. Efterhand blev han specialiserad på att porträttera författare både i Sverige och utomlands, och med tiden kom fotografin och poesin att bli en heltidssysselsättning.

Lütfi hade goda kontakter runtom i världen och genom åren porträtterade han ett fyrtiotal nobelpristagare i litteratur, många långt innan de fick sina pris. 1985-års litteraturpristagare Claude Simon sade om Lütfi Özköks porträttkonst: ”När Özkök tar en bild skapas en skulptur av samtiden. När han är fotograf är han också poet. När han är poet är han också fotograf. Han fångar nuet i flykten.”

Samuel Becket
Samuel Becket. foto © Lütfi Özkök

En av Lütfi Özköks många vänner var den folkskygge Samuel Beckett som han besökte och porträtterade flera gånger på 1960-talet innan denne fick Nobelpriset 1969. Beckett diskuterades som en möjlig nobelpriskandidat flera år innan han fick priset. När tidskriften Life år 1967 ville skicka en fotograf för att ta ett porträtt av Beckett svarade denne nekande med upplysningen: ”Det finns en turk i Sverige. Han har tagit bilder. Ring honom!”

Citatet är hämtat ur Osman Ikiz bok om Lütfi Özkök ”Det finns en turk i Sverige”.

Mest känt av Lütfi Özköks alla Beckettporträtt är nog det med dennes fårade ansikte i tänkarpose, som år 2004 blev svenskt tiokronorsfrimärke.

Lars Epstein


Finissage Söndag 19 maj 12.00-17.00

Vernissage 4 maj 2024 kl 13.00-18.00
Utställningstid 4 – 19 maj 2024
Öppettider Alla dagar 12.00 – 17.00 utom måndagar
Galleri Fotografi, Hornsgatan 42 i Stockholm, T-Slussen eller T-Mariatorget

Affischer som pdf att ladda ner

Lütfi ÖzkökLütfi Özkök