JOURNALISTEN OCH FOTOGRAFEN Lena Haglund har rest världen över i hela sitt liv och gjort många jobb för SVT.
Ändå finns det en plats hon ständigt återvänder till: Kamtjatka. Hon gjorde sin första resa dit 1991, mitt under Sovjetunionens kollaps. Det blev början på en livslång kärlek till naturen, människorna och inte minst björnarna på denna ryska halvö. Genom åren har Lena blivit alltmer fascinerad av just Kamtjatkas brunbjörnar och sommaren 2019 arbetade hon som volontär i ett naturreservat där det fullkomligt kryllar av björn. Hon ägnade all ledig tid åt att studera, fotografera och filma dessa förunderliga varelser, som hon kom riktigt nära.
Ta med mobil och hörlurar så kan du gå runt och lyssna till historierna bakom varje bild och samtidigt lära dig lite om Kamtjatka.
Här ›› finns affisch/inbjudan att ladda ner i pdf-format.
Hornsgatan 42 i Stockholm
Tid: 17 april – 5 maj
Vernissage: 17 och 18 april 14.00 – 20.00
Öppettider: Tisdag – Söndag 12.00 – 17.00. Måndagar stängt.
Vad är det vi kommer att få uppleva?
Det här blir en resa in i brunbjörnens magiska värld, där verkligheten ibland bryter in och förhoppningsvis ger dig en och annan tankeställare, säger Lena. Kamtjatka är en av jordens sista riktiga vildmarker och däri ligger en av mina stora drivkrafter. Jag vill att vi ska förstå vikten av att skydda dessa unika miljöer inför framtiden.Kamtjatka är stort som Sverige, men har bara 40 mil asfalterad väg. Resten är väglöst land fyllt av aktiva rykande vulkaner, vidder av tundra, jättehavsörnar och björnar. I söder ligger världens mest brunbjörnstäta reservat och där levde jag under en längre tid, miltals från närmaste väg. Det påverkade mig på djupet. Jag mötte så många björnar och kom några av dem riktigt nära. Jag kände deras lukt och mötte deras blickar. Och de fick mig att inse att vi alla – oavsett art – är individer, men att vi trots det har mycket gemensamt. Att vi är en del av någonting större, som håller på att gå förlorat. För det är inte bara fred i paradiset och därför känns den här utställningen extra angelägen. Det är sådana insikter 30 års erfarenhet av Kamtjatka har givit mig
Varför just Kamtjatka?
Det hela började med att jag såg historia skrivas framför mina ögon i den lilla byn Esso på centrala Kamtjatka. Byns bibliotekarie halade den sovjetiska flaggan och hissade upp den ryska trikoloren. Halvön hade just öppnat sina gränser, efter att ha varit stängd militärzon sen Stalintiden, och jag var en av de första utländska besökarna. Året var 1991. Jag var ung, äventyrslysten och förälskade mig i allt halvön stod för och sen dess har Kamtjatka varit lite av en vägvisare i mitt liv. Min flytande ryska har öppnat många dörrar där och givit mig kunskaper och erfarenheter som inte ens alla lokalbor besitter. Jag brukar därför ibland skoja och säga att om det fanns något som hette ”Kamtjatka-vetenskap” skulle jag nog vara professor i det.
Mer om Lena och utställningen
I en stor del av mitt liv har jag frilansat som journalist. Skrivit, jobbat med radio och TV. Stillbildsfotandet har hela tiden funnit där vid min sida, som en stor passion. Den här utställningen ser jag som en viktig del i ett dokumentärprojekt som jag just påbörjat. Och för att fördjupa upplevelsen vill jag göra den interaktiv. Jag hörs ofta som speakerröst på SVT och tänkte därför att det kunde vara roligt med små inspelade berättelser till varje bild. Inte minst för att tilltala även yngre besökare. Så glöm inte ta med mobil och hörlurar! Självklart kommer jag också vara på plats så mycket jag kan för att berätta och svara på frågor! Det här är ett ämne jag kan prata om i timmar, jag lovar!