Fotografier från Afghanistan – två resor och 40 år av krig

Publicerat
Afghanistan © Eva Wernlig

av fotografen Eva Wernlid.

Vernissage Lördagen den 18 september 13.00.

Plats: Galleri Fotografi, Hornsgatan 42 A.
Tid: 18 september – 6 oktober.

Bilderna är från två resor i Afghanistan. Den första 1997, tre år efter att talibanerna tagit makten och efter inbördeskrig i mitten på 1980-talet och den andra 2003, några år efter talibanernas fall. Nu efter 20 år av amerikansk ockupation är talibanerna tillbaka vid makten.

”Afghanistan var praktiskt taget i ett tillstånd av upplösning strax innan talibanerna dök upp på scenen i slutet av 1994. Landet var uppdelat i en rad små ”kungadömen” som styrdes av krigsherrar, och dessa krigsherrar hade slagits mot varandra, bytt sida och slagits igen i ett sammelsurium av allianser, svek och blodsutgjutelse” Ahmed Rashid (journalist från Pakistan).

Min första resa 1997 gick från Jalalabad till den pakistanska gränsen, via Kabul till Mazar-i-Sharif och Baglan i norr. Vi åkte genom det vackra afghanska landskapet. Vägarna var näst intill okörbara, vår maxhastighet låg kring 20 km/tim. Kamelen och den stora trucken tog sig fram med samma hastighet.

Mötet med människorna var en stark upplevelse. Folket var gästvänligt och generöst. Vi bjöds ideligen på det finaste huset kunde åstadkomma. I Afghanistan är textilierna, med sina starka färger på allt från mattor till klädedräkter, mycket framträdande. De starka färgerna står i kontrast till det karga landskapet och arkitekturen som ofta smälter samman med bergspassen.

Under den andra resan, 2003, var vår rörelseförmåga starkt begränsad. Det fanns ytterst få platser som vi som västerländska journalister kunde röra oss säkert på. De enda platserna vi fick besöka utanför Kabulregionen var Panjirdalen och Bamian.

Mina bilder visar några ögonblick från ett land som har genomlidit 40 år av krig och kaos. Jag vill berätta om ett folk som jag respekterar högt och önskar ett värdigt liv. Trots allt elände mötte jag människor med hopp om framtiden.

Eva Wernlid

18 september – 6 oktober.
Öppettider: Lördag och Söndag 12-17, tisdag – fredag 12-17. Måndagar stängt.

Om Eva Wernlid
Eva Wernlid är utbildad vid Göteborgs fotohögskola (numera konsthögskolan Valand). Hon har arbetat professionellt med fotografi sedan 1986, är stillbildsfotograf och har främst arbetat med dokumentära skildringar i stor utsträckning för fackliga tidningar, facktidskrifter och bokförlag. Hon är sedan 1991 bosatt i Skarpnäck.

› Ladda ner affisch och inbjudan som pdf

› Ladda ner bildtexter